Your Cart

Sıkça Sorulan Sorular

Sıcak hava balonunda, gaz ateşleme sistemi havayı yaklaşık 100C'ye kadar ısıtır. Çünkü sıcak hava balonun etrafındaki soğuk havadan daha hafif ve daha az yoğunluktadır. Isıtılmış hava balonun yükselmesine neden olur. Ne zaman balonun içindeki hava soğumaya başlar veya sıcak hava dışarıya sızarsa balon inmeye başlar.

Etkin bir şekilde uçmak için balonun ihtiyacı olan şey değişmeyen sakin rüzgardır. Ve bu rüzgarların en iyi bulunduğu zamanlar gün doğumunu takip eden saatlerdir. Çünkü balonun havayla hareketinde, havanın durumu uçuşun yapılıp yapılmamasının kararlaştırılmasında cok önemli bir rol oynar. Pilot, kalkış alanı seçiminde rüzgarın yönü doğrultusunda uygun bir yer seçer.

Sıcak hava balonu 3 ana kısımdan oluşur. Yolcuların durduğu hasır sepet, ateşlemenin kaynağı ateşleme sistemi ve sepeti taşıyan balon kubbesidir.

Genellikle balonun kubbesi naylon veya polyesterden yapılır. Paraşütlerde kullanılan ayni çeşit kumaştır. Bu kumaş sıkı bir şekilde dokunmuştur ve bu malzeme hava kaçırmaz bir malzemeyle kaplanmıştır. Balonda sıcak havayı tutması için sadece naylon kullanılır. Sepette de taşıma yükü icin bir dizi dikey olarak yerleştirilmiş kevler ipi veya çelikten oluşan şeritler bulunur.

Ağırlık ve esneklik için hasır sepetin çok güçlü olduğu kanıtlanmıştır. Bazen hasırın etrafı çelik veya alüminyum ile örülür. Bu, ateşleme sistemine monte edilmiş olan dikey sütunları desteklemeye yardımcı olur. Sepetin uç kenarı ve direkleri genellikle sued ve deriyle kaplanır. Balon uçuşlarında ağırlık ciddi bir unsurdur. O yüzden sepetler hafif malzemelerle, yani hasır, aluminyum veya cam elyafıyla yapılır.

Balonla uçma zamanı gelip çattığında, balonun kubbesi torbasından çıkartılır ve uzunlamasına yere serilir. Ateşleme sistemi direklere bağlıdır ve sepette balon kubbesinin tabanında bulunan tellere bağlıdır. Şişirme fanıyla soğuk hava ile balon kubbesi şişirilmeye başlanır. Balon biraz şiştikten sonra ateşleme sistemiyle hava ısıtılır ve balon kubbesi sepetin üzerine yükselir. Balonun uçması için ilave edilen sıcaklıkla da yeterli yükselme gerçekleşir.

Sıcak hava için ateşleme sisteminde kullanılan yakit propan gazıdır. Barbeku mangalı için kullanılan gazla aynıdır. Ateşleme sistemi devamlı çalıştırılmaz. Gereken yükseklik sağlanana kadar aralıklı olarak havayı ısıtmada kullanılır. Sıcak hava balonları için kullanılan butan gazıyla ilgili de sizi bilinçlendirelim. Ucuz butan gazı büyük sorunlara neden olabilir. Balon Turca sadece temiz ve güvenli olan propan gazı kullanır. Propan gazı, butan gazından iki kat daha pahalıdır. Balon Turca daima yolcularının güvenliğini önemser.

Bu ağırlık kapasitesine göre değişir. Balonların boyu 30 metre olabilir.

Rahat edebileceğiniz bir kıyafet giyebilirsiniz. Burada şık giyinmeye ihtiyaç yoktur. Uçuşa, yürüyüşe gidermiş gibi giyinebilirsiniz. Sonbahar ve ilkbahar'da ince bir mont giymek iyi olacaktir. Bayanlar, pantalon veya şort giyebilir. Kalın bir palto yerine kat kat giyinmek çok daha iyi olacaktır. Ayakkabılar düz taban olmalıdır. Üzerinizdeki kıyafetlerin sentetik kumaştan olması yerine pamuklu bir kumaştan olması daha iyi olacaktır. Uzun boylu yolcular, ateşleme sisteminden çıkan ısıdan korunmak için yanlarına şapka alabilirler.

Evet. Uçuş sırasında kullanabileceğiniz fotoğraf makinası ya da video kamera almak bir problem yaratmaz. Uçuş boyunca ve uçuştan sonra fotoğraf çekimi için sıcak hava balonu size mükemmel kamera platformu yaratır. İniş sırasında kamerayı çantasına koymanızı öneririz.

Başlangıçtan bitişe kadar, maceranız yaklaşık 3-4 saattir. Balonun şişirilmesi ve hazırlanma süresi yaklaşık 30 dakikadır. Uçuş yaklaşık 60-90 dakika sürer. Uçuştan sonra yapılan tören 30 dakika, hotelden çıkış ve geri dönüş 30'ar dakika zaman alıyor. Balonlarda en az 2 saat uçuş yapılabilecek yeterlilikte yakıt bulunur. Artı 30 dakika yedekleme kapasitesi bulunur.

Güzel soru! Kolay cevap bunu kimse bilmiyor. Pilot uçuşu başlamadan önce; balonun rüzgarın etkisiyle uygun olmayan bölgeye inmemesini garantiye almak için uçuş planını yapar. İyi bir iniş yeri için pilot balonu yönlendirmede farklı yüksekliklerdeki farklı hava akımlarını kullanır. Pilot, arazi sahipleriyle uyumlu çalışır. Bu demek oluyor ki, balon çiftlik hayvanlarının ve mahsullerin bulunduğu yerlere yakın uçamaz.

Rüzgarın hızına göre değişir. Sıcak hava balonu 1 saatlik uçuşta rüzgarın etkisiyle 5 km'ye kadar uçabilir. Bu mesafe bazen daha az, bazen de daha fazla olur. Balon Turca pilotları uzun mesafeli uçuşlar yapmaya istekli değillerdir. Eğer uzun mesafede uçulursa, dikkate değer bir manzara bulunmaz. Bizim öncelikli amacımız tarlalar yerine size Kapadokya'nın muhteşem manzarasını göstermektir. Ayrıca balon farklı yüksekliklerde uçabiliyor. Bununla birlikte, rüzgar balonun uçuş yönünde ise, balonda yapılan dikey kontrollerle kusursuz bir uçuş gerçekleştirilir. Uçuşta hatıra kalsın diye yapılan ağaç tepesinden kayısı yada yaprak toplamak, sepetin ağaçlara sürtmesi bizim pilotlarımız için şaşırtıcı bir durum değildir.

Yer ekibiyle bağlantı kurmada telsiz kullanılıyor.

Birçok balon pilotu alçak seviyede uçmaktan hoşlanır. Tipik balon uçuşları irtifası ağaç seviyesinden yaklaşık 900 metreye kadardır. Kapadokya balon uçuşları için yukarı tırmanmak çok gerekli değildir. Kısa bir zaman için Kapadokya'ya kuşbakışı bakmak iyi olabilir ama daha uzun bir zaman durmak sıkıcı olacaktır. Çoğu zaman çok yüksekte bulunan hava akımları balonu kayda değer yerlerden çok uzağa taşır.

Yüksek kenarlı balon sepetiyle uçuş, çatıda veya yüksek bir yerde durmak gibi değildir. Baş dönmesi hissi yaratmaz. Sanki zeminin altınızdan kaydığı hissine kapılırsınız. Rüzgarın esintisi olmaz, çünkü rüzgarla beraber hareket ediyor olursunuz. Sepet sallanmaz yani düşme ihtimaliniz de yoktur.

Hayır, değil. Uçak tutmasına neden olan şey turbulanstır. Balona binmeyle tamamıyle alakasızdır. Balonla uçmak tarif edilemeyecek kadar sakin gerçekleşir.

Balonu yer ekibi ve ve araçları takip eder. Onlar, balon pilotlarıyla telsizle irtibat halindedirler. Balonla aynı zamanda iniş alanında olurlar. Balon toplanıp, şampanya seremonisi bittikten sonra yolcu servisi sizi hotelinize geri götürür.

Balonlarında aynı uçaklar gibi kayıtları vardır ve uçuş güvenliği kontrolunden geçerler. Sivil Havacılık Otoritesi, balonun kontrolunu ve denetimini bitirmeden uçuş güvenliği için onaylamaz. Balonlar bakım yapan yetkili personel tarafından onaylanır. Bütün pilotlar Sivil Havacılık Otoritesi tarafından yapılan uçuştan geçtikten sonra lisans alırlar.

Balonların kontrolunu yapan Türkiye'nin Sivil Havacılık Otoritesidir. Uçaklara uygulanan aynı kurallar balonlar içinde uygulanır.

Balon, rüzgar nereye götürürse oraya gider. Bununla beraber, pilotlar alçalıp yükselerek çeşitli istikametlerdeki rüzgarı bulmak için çabalarlar. Biz bu durumu, denize açılmak gibi olduğunu söyleyebiliriz.

Yüksek rakım, yer seviyesine oranla daha soğuktur. Bu genellikle her 300 metre yükseklik 3.5C daha soğuktur. Ama uçuş boyunca pilot sıkça ateşleme sistemini kullandığından etrafa sıcaklık yayılır ve bu da sizin daha sıcak hissetmenizi sağlar. Özellikle kışın yapılan uçuşlar için, 2 kat çorap ve termal iç çamaşırları giymenizi önemle rica ederiz.

Balon soğuk havada daha iyi uçar. Çünkü sıcak havanın daha iyi kaldırma kuvveti olur. Balon Turca sadece güneş doğduktan sonra uçar. Bu saatlerde rüzgar daha hafif olur.

Sıcak hava balonu propan yakıt ile havayı ısıttığından daha iyi kaldırma kuvveti olur. Gaz balonunda ise kaldırma kuvveti hava gazından daha hafif olan helyum veya hidrojen kullanılır.

İrtifayı göstermek için yükseklik ölçer. Tırmanma derecesini gösteren varyo metre. Yönü bulmak için pusula ve balonun tepesindeki kumaşın sıcaklığını gösteren sıcaklık göstergesi. Her propan tüpünde bulunan yakıt göstergesi ve ateşleme sistemi için yakıt basınç göstergesi.